Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto staat zeer lang stil

Vraag gesteld door L. Spierenburg op 28 februari 2021

Wij hebben een Spaans (2e) huis. Wij hebben eind januari 2020 onze auto geparkeerd in de parkeergarage van Gerona, om daarna naar Nederland te vliegen. Sindsdien zijn wij vanwege Corona (risicogroep) niet meer naar Spanje
gegaan. De garage is overdekt, dus geen last van regen etc. Onze auto is een Dacia Duster diesel automaat, bouwjaar april 2018.
Het ziet er naar uit dat (met vaccinatie) we in april/mei 2021 naar Gerona kunnen vliegen. De auto staat dan bijna 1 1/2 jaar stil.
De accu zal wel leeg zijn. Wij hebben daarvoor een powerbank aangeschaft. Dat is de Lifegoods 3-in-1 jump starter met powerbank. Starthulp met 12V acculader. Mijn vragen zijn:
Kunnen wij de accu weer tot leven roepen met deze powerbank.
En moeten we nog rekening houden met andere zaken. Zoals:
de staat van de banden, en
de staat van de diesel in de brandstoftank, of
nog iets anders??

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat er gebeurt als je een auto meer dan een jaar stil heeft gestaan.

Reken op vier banden met een platte kant. Dat is de kant waarmee de band op de weg staat. De banden worden na lang stilstaan onrond, de auto gaat trillen tijdens het rijden. Meestal gaat dat er niet uit, en moeten de banden vervangen worden. U kunt het beste de bandenspanning zo spoedig mogelijk weer corrigeren en hopen dat na een weekje rijden de auto weer trillingsvrij is. Zo niet dan is de enige oplossing om de banden te vervangen.

De accu is op zeker leeg, maar misschien ook kapot. U kunt proberen de accu op te laden met de acculader, hier is geduld voor nodig want de lader zal de accu weer opladen wat een aantal uren in beslag neemt. Als dit niet lukt kunt u altijd met de starthulpfunctie de auto weer aan de praat krijgen en de accu laten vervangen. De Wegenwacht heeft hier een mooie instructie van gemaakt: Tips voor wanneer je weer met de auto op pad gaat | Wegenwachttip - YouTube

Het brandstofsysteem kan ook problemen geven. Bacteriegroei in een dieseltank of bijvoorbeeld het brandstoffilter zijn te verwachten na zo’n lange periode stil staan. Wellicht kunt u een suplement bij de brandstof toevoegen om de bacteriegroei tegen te gaan. Tevens zou ik u aanraden het brandstoffilter door de garage te laten vervangen om verstopping te voorkomen.