Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Audi A1: automaat of schakelbak?

Vraag gesteld door op 10 maart 2021

Ik ben van plan om een voor mij nieuwe auto aan te schaffen. Het wordt een Audi A1, bouwjaar tussen 2014 - 2019. Een automaat lijkt mij erg prettig rijden, maar wat is het advies vanuit jullie voor deze auto? Een automaat of toch een schakelbak? En waarom? En zit er een (groot) verschil in kosten/onderhoud?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent van plan een jonge Audi A1 aan te schaffen en u twijfelt tussen handgeschakeld óf automaat.

De keuze voor eventueel een automatische transmissie is zeker te rechtvaardigen wanneer comfort en gemak voor u belangrijke criteria zijn terwijl een ander vanwege wat meer sportieve ambities liever handmatig wenst te schakelen. Dus de keuze tussen een handbak of automaat is een persoonlijke overweging maar dat u dit ook daadwerkelijk als prettig zult ervaren durf ik wel te voorspellen. Bovendien biedt deze 7-traps DSG automaat genoeg mogelijkheden om zélf ook voor de schakelmomenten te kiezen. Maar het ontbreken van een koppelingspedaal zult u zeker niet gaan missen wanneer u meer rijgemak wenst.

Grote verschillen in kosten en onderhoud zijn er niet. Een automaat is technisch gezien complexer en kan bij gebreken ook zeker kostbaar worden. Maar van deze generatie verwacht ik dat eerlijk gezegd niet. Hooguit zo nu een dan een olieverversbeurt van vermoedelijk om de 60.000 km maar die extra uitgave staat niet in verhouding tot het rijplezier. Vooral in aanschaf is dit natuurlijk een extra uitgave t.o.v. een handbak maar meer dan het overwegen waard.