Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Achteruitkijkspiegel blokkeren

Vraag gesteld door G. Eshuis op 28 februari 2021

Mag ik, mijn auto zodanig vol laden met bagage voor vakantie, dat het zicht naar achteren via de achteruitkijkspiegel weg valt?

Hierbij rekening houdend, dat ik wel via de linker als rechter buitenspiegel zicht heb naar achteren.

Vakantie naar Spanje, hierbij rijdend door NLD, BE/DE, Frankrijk en Spanje

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u de auto zodanig mag beladen dat u géén zicht meer heeft door de achterruit en de binnenspiegel dus geen functie meer heeft.

De wetgeving is als volgt:

Spiegels

  • Personenauto’s die in gebruik zijn genomen na 25 januari 2010, moeten zijn voorzien van een linkerbuitenspiegel, een rechterbuitenspiegel en een binnenspiegel. Als de binnenspiegel echter geen zicht naar achteren mogelijk maakt, hoeft deze niet aanwezig te zijn. 
  • Personenauto’s die voor deze datum in gebruik zijn genomen, moeten minimaal beschikken over een linkerbuitenspiegel en een binnenspiegel. Als de bestuurder echter via de binnenspiegel het weggedeelte achter de auto niet voldoende kan overzien, moet de auto ook worden voorzien van een rechterbuitenspiegel. Indien de binnenspiegel geen zicht naar achter mogelijk maakt, dan hoeft deze niet aanwezig te zijn.

Ik heb in de landeninformatie van de genoemde landen geen afwijkende regels gevonden en is dus aldaar de bovenstaande regel van toepassing.