Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomerbanden

Vraag gesteld door Dr. M. Norouzi Zanjani op 22 februari 2021

Ik heb golf 7 met multi punt achteras,(multilink acbteras)
Het blijkt dat golf 7 een bekende probleem met name van cupping heeft.
Hier heb ik de auto laten uitlijnen ,en negatief camber is wel beetje hersteld.
Ik ben op zoek naar een band met gesloten schouders ( minder kans op cup corming)
Banden maat is 205 55 16
Continental
Michelin
Pirelli
Bridgestone.
Maar welke ?
Ik moet wel zeggen ik rij niet echt sportief ,
Ik rij meestal op snelweg
En dit is mijn kenteken( G 766 VK)
Zou jij mij willen helpen a.u.b.
Ik wil geen super harde band hebben
Beetje comfort vind ik altijd aangenaam.
Om een goede band te gaan kiezen!

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Met belangstelling hebben wij uw vraag over het Cuppen van uw achterbanden gelezen.

Cuppen ontstaat doordat de profielblokken bij iedere omwenteling een beetje slippen bij het loskomen van het wegdek. Dit slippen zorgt voor materiaalverlies (slijtage) aan de achterzijde (wegdekkant) van ieder profielblok, want dat komt steeds als laatste los van het wegdek. Het treedt vooral op bij niet aangedreven achterwielen omdat daar nauwelijks andere slijtage bevorderende krachten op werken.

Onze ervaring is dat het vooral voorkomt bij banden met veel open profielblokken. Het slippen wordt erger als er weinig druk op de profielblokken staat. Een juiste bandenspanning is dus van belang net als de goede wielstanden. Bij een wiel dat in het verticale vlak iets gekanteld staat (negatieve wielvlucht) is de druk op de profielblokken aan de buitenzijde lager. 

Tips om cuppen te voorkomen zijn correcte instelling en bewaking van de bandenspanning en wielstanden én een tijdig (na ca. 5.000 tot 8.000 km) voor- achter wisselen van de banden.

U geeft aan dat u niet echt een sportieve band zoekt. Wij hebben net onze zomerbandentest 2021 gepubliceerd in uw bandenmaat 205/55 R16V. Op onze website kunt u de resultaten en sterke en zwakke punten per band zien. Als wij de merken die u noemt specifiek op de profielblokken aan de schouders beoordelen dan zouden wij u de Bridgestone Turanza T005 adviseren. Als u in de testtabel op de band klikt kunt u ook een foto zien. Ook de Goodyear EfficientGrip Performance 2 uit de test is een band met behoorlijk gesloten profielblokken aan de buitenzijde.