Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden en druk

Vraag gesteld door B. van Huizen op 18 februari 2021

Ik weet dat u aangeeft de winterbanden bij 7 graden of meer buitentemperatuur, met 0.2 bar te verhogen.
Maar bij de camper winterbanden,bv  maxxis camper winterband,   staat op de band dat de druk niet hoger mag doen zijn dan maximaal 4.5 bar.   en de zomerbanden (bv Michelin camperband)daarentegen geven aan max 5.5 bar.
De garage zegt de winterband niet zo hoog als de laatste te doen ivm eventueel klapbanden. Met die lagere 4,5 bar is de camper wat "zwabberig"op de weg alsof de druk te laag is.
Bandenfabrikanten zeggen NIET verhogen....
Wat nu....?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft winterbanden onder uw camper die zoals vermeld op de zijkant van de band volgens de bandenfabrikant maximaal 4,5 bar druk mogen hebben. De auto gedraagt zich daardoor wat instabiel en u zou de druk wat willen verhogen zoals bij de zomerbanden die een hoger toegestane druk op de zijkant van de band aangeven.

De maximale bandenspanning (koud) die op de zijwand staat, is de druk die nodig is om de maximale gewichtsbelasting voor die band daadwerkelijk te kunnen dragen en is feitelijk voor informatieve doeleinden. De juiste bandendruk wordt gespecificeerd door de autofabrikant.

Bij gebruik zal door wrijving en warmte ontwikkeling de druk per definitie wel een paar tienden oplopen. Het advies is in ieder geval niet de op de band vermelde maximum druk te overschrijden omdat de band het gewicht van de beladen auto dan niet goed kan verwerken en het onderstel en wielophanging nadrukkelijker gaat belasten. Vermoedelijk hebben deze Maxxis banden een wat ''slapper'' karkas constructie dan de genoemde Michelins die méér druk volgens de wang van de band mogen hebben. Ik kan uiteindelijk alleen het advies uitbrengen niet over deze bandendruk heen te gaan en rekening te houden met het minder stabiele rijgedrag. En zodra het seizoen het toelaat, zo snel mogelijk de wat stabielere zomerbanden eronder te plaatsen.