Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verstandige aankoop

Vraag gesteld door A. Rijk op 21 februari 2021

Ik overweeg via DAS-import een Duitse occasion te kopen, merk VW Tiguan 1.4, november 2016 met 29.000 km op de teller. Was lease-constructie. Onderhouden bij VW-merkdealer, 1e eigenaar. Met garantie. Duitse vraagprijs euro 16.300
Is dit (m.n. gelet op lage kilometerstand) verantwoord?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is via de betreffende aanbieder een VW Tiguan aan te schaffen met een relatief lage kilometerstand.

Gemiddeld zo'n 6.000 km op jaarbasis is redelijk summier gebruik en is stilstand feitelijk ook achteruitgang. Een auto blijft immers beter in conditie door regelmatig te rijden dan langdurig stil te staan of ingezet voor korte ritjes.

Maar er zijn natuurlijk verzachtende factoren, vooral wanneer de verkoper middels de onderhoudsfacturen kan laten zien dat de auto altijd gericht onderhoud heeft gehad dat past bij summier gebruik. In zo'n geval zou je een lage tellerstand nog positief kunnen nuanceren wanneer uit alles blijkt dat de auto wat staat en conditie betreft helemaal overeenkomstig een auto is met aantoonbaar 29.000 km op de teller. Ik begrijp uw voorzichtigheid, maar mét garantie en een open en eerlijk onderhoudsverleden is wat mij betreft alle twijfel wel van tafel, en beschouw ik dit als een verantwoorde koop.