Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Serviceplan

Vraag gesteld door op 15 februari 2021

Is het voordeliger een serviceplan af te sluiten voor een nieuwe auto dan per onderhoudsbeurt te betalen? Betreft Toyota Corolla TS Hybrid

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het voor een nieuwe Toyota Corolla TS Hybrid goedkoper is het Toyota Service Plan Standaard onderhoudspakket af te sluiten óf telkens een losse beurt af te rekenen.

Binnen dit pakket is inbegrepen de APK, Toyota Pechhulp, Hybride zekerheid checks, vloeistoffen, controles en montagekosten. Niet inbegrepen zijn de slijtage gerelateerde werkzaamheden zoals nieuwe banden, remmen en ruitenwissers.

Ik heb geen beeld wat in uw geval de maandelijkse kosten zullen bedragen omdat dit afhankelijk is van het afgesloten pakket op basis van uw gebruik. Ik weet niet of u al een offerte in uw bezit heeft. Maar ik denk dat het onderaan de streep niet veel zal uitmaken en is het grote voordeel dat een onderhoudsbeurt zonder extra's u verspreid over het hele jaar al heeft voldaan.

Een nadeel is wel dat bij noodzakelijke extra werkzaamheden bij onderhoud je min of meer noodgedwongen dat aldaar moet laten uitvoeren. Je legt het onderhoud wel wat nadrukkelijker vast en biedt geen ruimte om elders te gaan shoppen voor bepaalde werkzaamheden of het volledige onderhoud. We zien dat de leasemarkt ook steeds vaker aanklopt bij de universele bedrijven voor aldaar ook prima onderhoud maar tegen wat lagere kosten. Dus in die zin bent uw wel wat minder flexibel om te gaan en te staan waar u wilt. Het is ook zo dat alléén onder bepaalde omstandigheden dit contract tussentijds opzegbaar is.

Toyota geeft in hun product info aan dat het goedkoper is dan de losse beurten maar dat zal vast niet heel spectaculair zijn. Een wezenlijk voordeel is wel dat prijsstijgingen wat onderhoud betreft aan uw neus voorbij gaan. U zou dus prima voor een vast maandelijks tarief kunnen kiezen wanneer u reeds een tevreden klant bent, en helemaal geen reden heeft om voor onderhoud te shoppen voor hier en daar een paar tientjes goedkoper. Het maakt de autokosten wat overzichtelijker en misschien iets minder verrassend aan de balie van de receptie.