Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Regenereert niet

Vraag gesteld door op 23 februari 2021

Hoe kan het zijn dat mijn auto alleen maar handmatig word geregenereerd? Bij de dealer kunnen ze niets vinden. Moeten ze dieper kijken? Moet ik de roetfilter laten verwijderen? Egr is niet schoongemaakt. Roetfilter wel en adaptieve bij gegooit. Juiste olie in het blok. Maar dpf storing blijft terug komen. Mazda 6 2007

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak kan zijn bij problemen met het roetfilter van uw Mazda 6.

Uw roetfilter wordt naar uw zeggen alleen nog maar handmatig geregenereerd. Ik vermoed dat u bedoelt dat wanneer u de auto gebruikt het waarschuwingslampje van het roetfilter gaat knipperen ten teken dat het tijd is de dealer te bezoeken. Daar kan dan het roetfilter met behulp van diagnoseapparatuur gereinigd worden. Indien het elke keer nodig is om hiervoor de garage te bezoeken is er iets mis met de regeneratie die tijdens het rijden vast en zeker wel wordt opgestart maar niet succesvol kan worden voltooid. Een mogelijke oorzaak is een roetfilter waar intussen zo veel as in zit dat dit niet meer kan ontsnappen tijdens het rijden, dan is de enige optie om het filter te vervangen door een nieuwe. Het zou ook zo maar kunnen dat uw dieselmotor overmatig veel roet produceert dat het filter steeds weer verzadigd raakt. De oorzaak van overmatige roet productie is een slechte verbanding dit kan veroorzaakt worden door een defect aan de injectoren, vervuild EGR traject, een matige compressie, onbalans door een defect vliegwiel en ga zo maar door. Dat is echt slecht aan te wijzen zonder gedegen onderzoek.

Ik zou u zeker niet adviseren om het roetfilter te laten verwijderen aangezien de auto dan niet meer aan de typegoedkeuring voldoet en u problemen bij de APK kunt verwachten. Wellicht kunt u een diagnose laten stellen bij een diesel specialist zoals Bosmans, die hebben vaak meer mogelijkheden dan de dealer.