Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoud grote of kleine beurt

Vraag gesteld door op 16 februari 2021

Ik heb dit jaar erg weinig kilometers gereden, 2.400 km, vorig jaar heeft mijn auto een kleine beurt gehad, is het nu nodig om een grote beurt te nemen? Mijn auto is een renault clio uit 2013. Ik rij normaal 12.000 km/jaar
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of uw Renault Clio wel noodzakelijk elk jaar een onderhoudsbeurt moet krijgen.

Het onderhoudsschema geeft aan dat uw auto jaarlijks voor onderhoud naar de garage moet of bij een bepaalde kilometrage. Uiteraard afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. In uw geval is inmiddels een grote onderhoudsbeurt van toepassing ondanks de geringe kilometrage van het afgelopen jaar.

Dat lijkt misschien erg overdreven maar relatief beperkt gebruik, zoals bij uw jaarkilometrage, sluit het jaarlijkse bezoek toch niet uit. En zeker wat motorolie betreft is een jaarlijkse verversbeurt juist van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten. Vandaar dat het onderhoud kilometers én leeftijd gerelateerd.

U zou wel aan uw dealer kunnen vragen het onderhoud gericht uit te voeren op basis van wat er na 2.400 km ook daadwerkelijk relevant is. Bijvoorbeeld alleen een frisse plas olie en een nieuw oliefilter en hoeven ander zaken geen aandacht. Bespreek dat dus met de dealer die daar misschien best open voor staat. Maar alleen nieuwe olie en een nieuw oliefilter lijkt me ruim voldoende om er weer een jaar tegenaan te kunnen.