Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Omslagpunt aankoop tweedehands auto

Vraag gesteld door W. Notenboom op 23 februari 2021

Vaak, wanneer ik een occasion kocht, hanteerde ik het volgende schema, ontleend aan de autovakpers: afschrijving van een auto daalt met de jaren, onderhoudskosten stijgen naarmate een auto ouder wordt, het omslagpunt (waar dalende afschrijvingslijn de stijgende onderhoudskostenlijn snijdt) lag toen rond de 4 jaar, mijn keuze was dus een 2e hands van rond die 4 jaar, geldt dat nog steeds of ligt dat omslagpunt nu anders, later bv. 5 of 6 jaar of eerder ?

gaarne uw reaktie en bij voorbaat dank voor de genomen moeite 
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Wat u schrijft over de afschrijving en onderhoudskosten in relatie tot de leeftijd klopt. Bij aankoop van een gebruikte auto betaalt u minder aan waardevermindering. De investering is lager. Naarmate de auto ouder wordt nemen de onderhoudskosten en vooral de kosten aan vervanging door normale slijtage en eventuele gebreken toe. Een exact omslagpunt is echter niet te geven. Wel is het zo dat de gemiddelde sloopleeftijd van auto's én de gemiddelde leeftijd van het Nederlandse wagenpark steeds toeneemt. Als dat ook voor de kwaliteit en reputatie van het betreffende merk en type auto geldt, dan kan een auto gerust wat ouder zijn. Dat zou dus een hoger omslagpunt betekenen.

Uitzonderingen zijn er ook. Soms is het gunstig om een grote zware auto vroegtijdig in te ruilen voor een kleinere zuiniger auto die ook aan vaste lasten als mrb en verzekering minder kost. In ons programma Autokosten op anwb.nl kunt u specifiek op merk en type (en leeftijd) berekeningen maken. Daar komt niet direct een omslagpunt uit, maar wel de kosten per kilometer. Dat geeft het beste inzicht in wat een auto gaat kosten en welke optie voor u het goedkoopst is. Er zijn namelijk nog veel meer factoren van invloed op de autokosten behalve afschrijving en onderhoud.