Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olielampje blijft branden bij koud weer

Vraag gesteld door op 16 februari 2021

Auto bij koud weer 5 dagen stil gestaan. Daarna s'morgens vroeg gestart om naar werk te gaan. Olielampje bleef branden. Laten staan en de auto is door de anwb naar de garage gebracht. Olie was in orde. Daar het weekend binnen gestaan en toen zij maandag keken was er niets meer aan de hand. Maar nu toch ongerust, weet u wat dit kan zijn geweest. Komt dit meer voor zonder dat er een defect is? Auto is een Citroen1.Kan het echt door alleen de kou komen of gebrekkige oliepomp of sensor ?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of oliedrukproblemen vaker voorkomen na kou. Bij dit type auto is het geen bekend euvel. Het is een lastig probleem aangezien het wel een melding is die serieus genomen moet worden.

Indien het oliedruklampje brandt geeft de auto aan dat er op dat moment te weinig oliedruk is en dan is altijd het advies direct de motor uit te zetten. Eigenlijk is er maar een manier om erachter te komen of er echt een te lage druk is of een foutieve melding en dat is meten. De druk dient gecontroleerd te worden op het moment van branden van het lampje. Het kan zijn dat het probleem veroorzaakt werd door bevroren vocht in een sensor bijvoorbeeld maar dat is nu niet meer na te bootsen. Natuurlijk kunt u deze druk niet zelf meten maar er is wel een aantal handelingen die u zelf kunt doen. De aller eerste is het oliepeil controleren, een te laag oliepeil zal uiteindelijk ook leiden tot een lage druk. Elke verbrandingsmotor verbruikt wat olie dus ook tussen onderhoudsbeurten door zult u met enige regelmaat het niveau moeten controleren/corrigeren. Ook de kwaliteit van de olie is zeker van invloed, de verkeerde of verouderde olie (verdunning door brandstof of condenswater) kan problemen met de druk veroorzaken. U zou dus uit voorzorg de olie en het oliefilter kunnen laten vervangen door de garage. Ziet u het rode oliedruklampje nogmaals oplichten, neem dan direct contact op met de Wegenwacht.