Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olie verversen na 5000 km?

Vraag gesteld door op 16 februari 2021

Dit jaar maar 5000 km gereden waarvan 2000 met de caravan erachter. Binnenkort moet de auto een kleine beurt hebben. De olie zit er 1 jaar in. Is het wel nodig deze (dure) olie te vervangen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of uw auto wel noodzakelijk een kleine onderhoudsbeurt moet krijgen na slechts 5000 km en één jaar na de vorige beurt.

Het onderhoudsschema de gemiddelde auto laat zien dat je meestal jaarlijks voor onderhoud naar de garage moet óf iedere 15.000-20.000 km. Uiteraard afhankelijk wat het eerst bereikt wordt en om welke auto het gaat.

Dat lijkt misschien erg overdreven maar relatief beperkt gebruik, zoals bij uw jaarkilometrage, sluit het jaarlijks bezoek toch niet uit. En zeker wat motorolie betreft is een jaarlijkse verversbeurt juist van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten. Vandaar dat het onderhoud kilometers én leeftijd gerelateerd.

U zou wel aan uw dealer kunnen vragen het onderhoud gericht uit te voeren op basis van wat er na 5000 km ook daadwerkelijk relevant is. Bijvoorbeeld een frisse plas olie en een nieuw oliefilter. Maar misschien kan een interieurfilter dan toch blijven zitten of andere zaken. Bespreek dat dus met de dealer die daar misschien best open voor staat.