Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Naderen stoplicht (terugschakelen of niet)

Vraag gesteld door op 26 februari 2021

Na aan aantal jaren niet meer te hebben gereden, moet ik er nu weer aan geloven. Sommige dingen gaan niet meer zo automatisch en zo vraag ik me ook af wat je het beste kan doen bij het naderen van een stoplicht. Als ik het internet afzoek, kan ik niet echt een eenduidig antwoord vinden.

Indien je een stoplicht nadert, wat kan je dan het beste doen? (wat betreft brandstof besparen en zo min mogelijk slijtage).
1. In de versnelling blijven (bv 5), gas los, evt bijremmen en op het laatst de koppeling indrukken ivm lage toeren en daarna terugschakelen (2 of 1).
2. In zijn vrij zetten en uit laten rollen (evt bijremmen of terugschakelen)
3. Steeds een stapje terugschakelen

Of is een mix van deze drie of totaal iets anders beter? Ik hoor het graag! Bij voorbaat dank.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe u het beste kunt anticiperen op zuinig rijden.

Om brandstof te besparen, zoals bij het benaderen van een kruispunt, verkeerslicht of scherpe bocht, neem je het beste tijdig gas terug en laat de auto uitrollen. Probeer hierbij zo min mogelijk op de rem te trappen. Om de vaart eruit te halen kunt u steeds een versnelling terugschakelen. Bij het afremmen op de motor verbruikt deze geen brandstof. In vrij zetten en laten uitrollen krijgt niet de voorkeur. Door de auto in de versnelling te houden kun je altijd meteen anticiperen op een actuele, soms ook gevaarlijke situatie. In vrij wordt dat dan wat lastiger en heb je ook door de missende aandrijving op dat moment een wat mindere controle over je voertuig.