Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor verschillen

Vraag gesteld door P.J. Zwaanenburg op 16 februari 2021

Ik ben aan het kijken naar een clio estate occasion 2018 t/m 2020.
Wat zijn de motorverschillen tussen de 90TCe, 3 cilinder, 5 versnellingen en 120 TCe,4 cilinder, 6 versnellingen. Qua rijgedrag, rijgeluiden, onderhoud en klachten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de verschillen zijn tussen de twee genoemde motorvarianten van de Renault Clio wat betreft o.a. rijgedrag, rijgeluiden en onderhoud.

Bij wat hogere snelheden zijn het eerder rol- en windgeluiden die het achtergrondgeluid bepalen en niet per definitie een nadrukkelijk motorgeluid. Het is wel zo dat bij snelheden van rond de 130 km/h wat interieur geluid betreft de 120 TCe versie 71,5 dB laat horen terwijl de lichter 90 TCe versie 72,3 dB aanwijst. Maar zoals gezegd is dat een optelsom van verschillende geluiden die dan in het interieur waarneembaar zijn en niet uitsluitend afkomstig van de motor.

Wat onderlinge rijgedrag betreft kan ik de verschillen zo niet tot uitdrukking brengen. Dan zou er een vergelijkende test moeten zijn en dat is er binnen één model tussen twee motorvarianten eigenlijk niet. Maar met één versnelling meer, 30 pk extra motorvermogen en aantoonbaar minder waarneembaar interieur geluid mag je de conclusie wel trekken dat het sterke broertje in de breedste zin van het woord méér auto biedt. Of de lichte versie voor u goed genoeg is zou u naar mijn mening zelf middels een proefrit moeten uitvinden.

In onderhoudskosten zou volgens onze berekening de 120 TCe versie een fractie duurder moeten en ook verstookt ook iets meer benzine. De TCe gerelateerde klachten zijn ons niet vreemd maar met name het beruchte hoge olieverbruik lijkt productiematig bij de generatie van af 2016 wel opgelost. Maar het laatste woord heeft u uiteraard zelf door toch bij voorkeur zélf de vergelijking te maken middels twee kritische proefritten. Op papier wint de 120 TCe maar is op basis van uw gebruik de 90 pk versie misschien wel méér dan prima.