Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuklasse EG-goedkeuring

Vraag gesteld door M. Kleingeld op 22 februari 2021

Kan je de milieuklasse aan laten passen bij een rdw keurings station?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of de milieuklasse (Euro-emissienorm) van een auto is aan te passen. Waarschijnlijk bedoelt u het schoner maken van een dieselauto door achteraf-montage van een roetfilter.

Een roetfilter is in veel gevallen wel te plaatsen maar het is niet mogelijk om de emissienorm zoals bepaald is in de typegoedkeuring aan te passen. Met een retrofit roetfilter is het al niet mogelijk om de uitstoot zó ver omlaag te brengen dat een dieselauto onder de fijnstofheffing uitkomt en een 'hogere' emissienorm stelt niet alleen eisen aan de roetuitstoot, maar ook aan de NOx uitstoot en daar is meer voor nodig dan een roetfilter. De emissienorm zoals op het kenteken staat blijft dus ongewijzigd.

Als het gaat om de groene milieusticker voor Duitsland, dan kan een roetfilter wel uitmaken. Een groene sticker is er voor auto's die voldoen aan Euro 4 óf diesels met Euro 3 die zijn voorzien van een gecertificeerd roetfilter. Ook dan blijft de emissienorm hetzelfde maar mag de Euro 3-diesel wél de Duitse milieuzones in. In Nederland geldt deze regel niet en is de Euronorm de enige maatstaf. De milieuzones van Arnhem en Amsterdam zijn voor een Euro 3-diesel dus verboden gebied, ook voor Euro 3 mét roetfilter. De Duitse groene sticker heeft dus alleen waarde in Duitsland.