Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk trekhaak i.v.m. mogelijke aankoop fietsendrager e-bikes

Vraag gesteld door op 17 februari 2021

Enkele weken geleden kocht ik:
Toyota Yaris Hatchback 5D 1.3 VVT-i Multi-Mode Aspiration 9MM van maart 2011 met trekhaak. Is het raadzaam een fietsendrager voor 2 E-bikes aan te schaffen voor deze auto.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft de genoemde Toyota Yaris en u vraagt of het raadzaam is een fietsendrager op de trekhaak te plaatsen met twee e-bikes.

Met het gewicht van twee e-bikes én de fietsendrager komt u boven de opgegeven maximale kogeldruk uit van 50 kg dat formeel voor uw auto geldt. Voor een fietsendrager geldt in dit geval géén alternatieve kogeldruk en mag u deze, net als bij een aangekopelde aanhanger, niet overschrijden. Een dienstdoende agent zou u daarvoor kunnen bekeuren en het kan dit bij een ongeval ook in uw nadeel geinterpreteerd worden. Mits er uiteraard wel een duidelijk verband is tussen het ongeval en te hoge kogeldruk.

De praktijk leert echter dat het controleren van de kogeldruk niet echt een politieactiviteit is en dat ook vaak onbewust dit soort combinaties de weg op gaan. Het lijkt min of meer gedoogd te worden, wellicht omdat men niet de ervaring heeft dat dit veel onveilige situaties heeft opgeleverd. We benadrukken wel dat het wettelijk niet mag maar in de praktijk lijkt men er coulant mee om te gaan. Wellicht ook omdat er niet echt een redelijk alternatief is.

Ik wil benadrukken dat de opgave van de maximum kogeldruk niets zegt over de sterkte van de trekhaak. Die heeft echt geen moeite met het genoemde gewicht. De maximale kogeldruk is vooral bestemd voor een stabiele combinatie auto en caravan/aanhanger. Op een paar merken na wordt er echter voor de fietsendrager geen hogere alternatieve kogeldruk opgegeven en mag u deze dus volgens de letter deze fietsen niet op deze trekhaak vervoeren.