Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is testresultaat ook geldig voor zelfde band met andere maat?

Vraag gesteld door op 26 februari 2021

De Continental Conti Premium Contact 5 banden van mijn C-max moeten vervangen worden. De opvolger hiervan, de 6, komt als beste band uit de Zomerbandentest 2021. Getest is de maat 205/55R16V. Mijn huidige banden hebben de maat 215/55R16V. Heeft deze maat dezelfde uitstekende eigenschappen als de geteste maat, zodat ik daarmee dan ook uitstekende nieuwe banden onder de C-max krijg. Wat is het verschil in rijeigenschappen tussen de 205 en 215 band?
Ook bijvoorbeeld bij aquaplaning. Ik trek er een middelzware caravan van geladen 1100 kg mee. Dank voor uw antwoord

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U hebt een vraag over de resultaten van de zomerbandentest 2021.

U heeft vrijwel dezelfde bandenmaat als de maat die wij getest hebben, alleen net ietsje breder. Het is aannemelijk dat de geteste Continental PremiumContact 6 in uw maat vrijwel exact dezelfde eigenschappen heeft als in de door ons geteste maat. Uw iets bredere 215 band zou ietsje meer brandstof kunnen verbruiken en wellicht ook iets meer afrolgeluid kunnen hebben.

In onze test heeft Continental goed gescoord op weerstand tegen aquaplaning bij rechtuit rijden, maar minder goed op de weerstand tegen aquaplaning in bochten. Het is aannemelijk dat dit bij de ietsje bredere band ook zo is dus we zouden u adviseren daar rekening mee te houden. We verwachten niet dat de aquaplaning eigenschappen bij deze iets bredere band veel minder zullen zijn. Het zou ook, in combinatie met uw iets zwaardere Ford C-Max (dan met onze testauto de VW Golf) wat beter kunnen zijn.