Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Import Slowakije

Vraag gesteld door op 16 februari 2021

Vw dealers hebben veel importauto’s te koop staan. Het valt op dat deze weinig kilometers op de teller hebben.
Hoe betrouwbaar is een auto uit t buitenland (Slowakije)? En is daar een
Actueel controle systeem om e.e.a. Te waarborgen dat ik geen kat in de zak koop

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Veel VW dealers hebben jonge importauto's staan met Slowakije als land van herkomst. Vaak met een lage tellerstand. U vraagt of daar een reden voor is en of dat wel betrouwbaar is.

Door de lockdown is er afgelopen tijd amper sprake geweest van toerisme en gaat het vermoedelijk om ex-huurauto's waar eigenlijk geen vraag meer naar is op dit moment. Daardoor zie je een toename van import auto's uit landen die voorheen niet populair waren om van daaruit te importeren. Dat is de vermoedelijke verklaring.

Dergelijke occasions bij dealers zijn in de regel betrouwbaar en eerlijk. Het zijn vaak auto's waarvan het Nederlandse aanbod gering is en de vraag groot. Dan kan het aantrekkelijk zijn deze auto's buiten Nederland aan te schaffen, waarvan na import ook nog een leuke marge overblijft voor de dealer. Er is vaak ook nog een restant aan fabrieksgarantie aanwezig.

Aan een geimporteerde auto kleeft echter altijd een bepaalde onzekerheid. Een dealerauto zou u als eerlijk mogen beschouwen maar wel met als voorwaarde dat de verkoper het verleden kan overleggen. Wanneer er sprake is van een ingevuld onderhoudsboekje of onderhoudshistorie vanuit het land van herkomst, met een kilometerregistratie gerelateerd aan de op dat moment uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden, moet dat vertrouwd genoeg zijn om tot de koop over te gaan. Wanneer de dealer op geen enkele manier aantoonbaar zekerheid kan geven, is dat misschien niet zo'n goede basis om dan toch met deze auto in zee te gaan. Uiteindelijk gaat u deze auto ooit weer inruilen en zou de koper graag óók dat stukje zekerheid willen zien.

De RDW is overigens druk bezig in de toekomst óók van import auto's het kilometerverleden te kunnen achterhalen. Er komen immers té veel auto's het land binnen waarvan de kilometerhistorie op z'n minst twijfelachtig is. Dus een universeel Europees controlesysteem om zekerheid te hebben over het verleden van een import auto is er niet maar staat wel op de agenda van de RDW.