Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Import

Vraag gesteld door D. van Bree op 14 februari 2021

Ik overweeg een ford transit custom,  2015 en 96240 op de teller.  Kenteken ***. Deze auto is geïmporteerd.  
Is het ergens te controleren wat het verleden van deze auto is een of de km  kloppen?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt hoe u inzicht krijgt in de historie van een import auto.

Aan een geïmporteerde auto kleeft altijd een bepaalde onzekerheid. Een dealerauto zou u als eerlijk mogen beschouwen maar wel met als voorwaarde dat de verkoper het verleden kan overleggen. Wanneer er sprake is van een ingevuld onderhoudsboekje of onderhoudshistorie vanuit het land van herkomst, met een kilometerregistratie gerelateerd aan de op dat moment uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden, moet dat vertrouwd genoeg zijn om tot de koop over te gaan. Wanneer de dealer op geen enkele manier aantoonbaar zekerheid kan geven, is dat misschien niet zo'n goede basis om dan toch met deze auto in zee te gaan. Uiteindelijk gaat u deze auto ooit weer inruilen en zou de koper graag óók dat stukje zekerheid willen zien.

Afhankelijk van merk en type auto kunnen dealers soms ook aan de hand van het Voertuig Identificatie Nummer (VIN) de historie in het buitenland zien. Soms kunnen kilometerstanden worden uitgelezen uit de sleutel of een digitaal onderhoudsboekje. En bij twijfel zou u ook altijd kunnen overwegen de auto vooraf te laten keuren. En misschien verraad het onderhoudsboekje de oorspronkelijke dealer die beschikt over een digitaal onderhoudsverleden, die hij bereid is aan u af te staan.

De RDW is overigens druk bezig in de toekomst óók van import auto's het kilometerverleden te kunnen achterhalen. Er komen immers té veel auto's het land binnen waarvan de kilometerhistorie op z'n minst twijfelachtig is.