Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ideale bandenspanning allseason banden

Vraag gesteld door J.C. Boon op 24 februari 2021

Wat is de ideale bandenspanning voor een 4 seizoensband t.o.v. van de "gewone" spanning in de band?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U vraagt naar de bandenspanning van all seasonbanden.

De geadviseerde bandenspanning van uw auto (kijk in het tankklepje of het instructieboekje) geldt bij koude banden én bij een buitentemperatuur van 20 graden Celcius. De druk in de band is afhankelijk van de temperatuur. Tijdens rijden neemt de temperatuur in de band snel toe, dat is goed en daar is bij de geadviseerde bandenspanning (bij koude banden) al rekening mee gehouden. Maar verlaag dan niet de bandenspanning als je bij warme banden gaat meten.
Bij lagere temperatuur is de druk in de band ook lager. Per 10 graden Celcius kunt u uitgaan van 0,1 bar minder. Als je de bandenspanning controleert bij 0 graden Celcius moet je dus met 0,2 bar compenseren (extra spanning toevoegen) ten opzichte van het advies van de autofabrikant. Daarom adviseren wij bij winterbanden ook altijd 0,2 bar extra bandenspanning.

Voor all seasonbanden adviseren wij het seizoensafhankelijk compenseren van de bandenspanning. In de koude wintermaanden 0,2 bar extra. In de zomermaanden de door de bandenfabrikant geadviseerde bandenspanning. Als gezegd, altijd meten en op spanning brengen bij koude banden, niet eerst 15 minuten rijden.