Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hybride Yaris 2013

Vraag gesteld door W. Baumann op 25 februari 2021

Ik overweeg een hybride toyota yaris uit 2013 te kopen. Deze heeft 75000 km op de teller staan. Zelf verwacht ik vooral in de stad te rijden, zo'n 10.000 km per jaar. Denken jullie dat een hybride yaris uit 2013 nog een goede koop is of moet ik me dan zorgen maken over hoe lang de accu nog mee kan gaan? En zou een 1.0 versie van de yaris dan toch een betere koop zijn?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u beter een Toyota Yaris hybrid gebruikt kunt kopen of toch beter de 1.0 liter benzine versie. U vraagt het met 10.000 km op jaarbasis.

Wat op basis van uw jaarkilometrage economisch gezien de beste keuze is kunt u met het ANWB Autokosten programma berekenen. U kunt van een potentiële benzine en hybrid kandidaat op basis van uw gebruik een berekening laten maken van de kilometerprijs. Zo krijgt u gemakkelijk een beeld van wat voor u economisch de meest verstandige keuze is, waar ook rekening wordt gehouden met de aanschafprijs die tussen de twee kandidaten ongetwijfeld verschillend zal zijn.

Maar technisch gezien is er geen enkele reden de hybrid als kandidaat af te wijzen. Deze auto is het toonbeeld van betrouwbaarheid en duurzaamheid. Na inmiddels al weer 24 jaar Toyota hybride techniek is dat wel gebleken. Accupakket problemen zijn slechts summier voorgekomen in al die jaren en kiest u bij de hybrid versie meteen ook voor een automatische transmissie met extra rijcomfort. Dus technisch gezien is een 1.0 niet per se een betere keuze en heeft u aan de hybrid in de breedste zin van het woord méér auto. In aanschaf echter wel duurder en daardoor mogelijk ook in gebruikskosten, maar daar kunt u het eerder genoemde programma voor raadplegen.