Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hevige trillingen auto

Vraag gesteld door H. Pijper op 28 februari 2021

Tijdens het rijden begon de auto steeds harder te trillen, gelijkend op een weg die gevreesd is voor een nieuwe asfaltlaag. Dit was bij een snelheid van rond de 80 km/u. Het trillen voelde als zeer hevig. Bijgeluiden of controlelampjes bleven uit. Na een stop was het daarna weer weg en merkte ik niets meer. Op de terugweg (afstand ongeveer 35 km) gebeurde dit nog 2x.
De garage heeft proefritten gehouden maar dit euvel bleef toen uit. Zij weten niet wat de oorzaak van dit mankement is. Kan iemand mij vertellen wat de mogelijke oorzaak is. Ik rijd nu niet meer vertrouwd in mijn auto. Het gaat om een Subaru Impreza uit 2007.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Trillingen kunnen heel veel verschillende oorzaken hebben. Ik som de belangrijkste even op en dat zijn: motorisch probleem, motorsteun, koppeling/versnellingsbak, aandrijfassen/homokineten, remschijven, velgen, banden.

Binnen elke categorie zijn er weer verschillende aspecten. Bijvoorbeeld: banden kunnen ‘onrond’ zijn, een platte kant hebben. Band-velgcombinaties kunnen uit balans zijn en velgen kunnen op hun beurt ook krom zijn maar dat is dan ook bij gelijke omstandigheden altijd op te roepen.
In uw geval is het bijzonder dat de trillingen slechts een aantal keer aanwezig waren en nu niet meer aantoonbaar zijn. Ik denk dat er als eerste gekeken moet worden naar slappe ophanging van draagarmen of motorsteunen die trillingen onder bepaalde omstandigheden/belasting kunnen doorgeven of zelfs versterken.

Op afstand kan ik niet zeggen wat in uw specifieke geval de trilling veroorzaakt. Ik adviseer dan ook een monteur diagnose te laten stellen.