Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geschiktheid van de auto

Vraag gesteld door J. van Delft op 21 februari 2021

Ik heb een Mercedes C200 uit 1999 met 100 kw en 190 Nm daaraan een Hobby 410 exelent  SFE.
Kan deze combinatie op vakantie naar het buitenland de bergen in?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u met de genoemde Mercedes verantwoord met de betreffende caravan naar het buitenland kunt. ook in de bergen.

Vermoedelijk zal de caravan beladen maximaal 1.350 kg wegen. Deze generatie C-klasse is nog een ongeblazen versie, dus zonder compressor om de motorische prestaties een extra boost te geven.

Om het genoemde koppel te bereiken zal de motor zo'n 3.700 toeren moeten draaien. Helaas is de auto ouder dan 15 jaar en kan ik om die reden geen caravan trekverslag meer opmaken. Maar rekening houdend met de motorische prestaties én de aangehaakte beladen caravan van 1.350 kg, is mijn inschatting zowel in rijdende als stilstaande situaties dat een nadrukkelijk bergachtige omgeving te hoog gegrepen is. Niet al te steile heuvels of bergen zullen zeker een te nemen hindernis zijn, maar echt het hooggebergte is deze combinatie toch te machtig. U zou natuurlijk uw vakantiebestemming kunnen aanpassen en de échte bergen links laten liggen. In een heuvelachtig gebied is het nog redelijk tot goed te doen, maar moet de motor noodzakelijk wel aardig op toeren gehouden worden.