Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gasklephuis

Vraag gesteld door J. Westerop op 20 februari 2021

We hebben een Peugeot 3008GT 16THP-aut van 14-5-2010 km113900, die een emissiestoring aangeeft. Dat is gerepareerd, gasklephuis schoon gemaakt (vuile benzine, voortaan elders tanken). Na een week weer die melding: Opnieuw naar de garage: er moet een nieuw gasklephuis in. Kosten €600.
Is echter niet meteen leverbaar, maar ik heb de auto maandag nodig. Mijn vraag is of niet het gasklephuis, maar de vervuiling aangepakt moet worden? En hoe?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na het reinigen van het gasklephuis is er wederom sprake van een emissiestoring en moet er volgens de garage een nieuw gasklephuis in.

Vervuiling van het gasklephuis heeft niet direct met de brandstof te maken. Deze kan vervuild raken door EGR en carterventilatie, met name wanneer er korte ritjes worden gereden en vaak ook laag in toeren. U zou er ook voor kunnen kiezen wat vaker is een hoger toerengebied te rijden om dat verschijnsel enigszins wat te beperken. Toch is de keuze voor een andere brandstof geen slechte keuze. U kunt dan beter een E5 Premium brandstof tanken zoals o.a. Shell V-Power, BP Ultimate en Total Excellium. Deze brandstoffen hebben een positief effect op inwendige motorvervuiling, vooral voertuigen die niet intensief worden gebruikt of vaak voor korte ritjes. En zeker ook bij auto's die constructief wat gevoeliger zijn voor inwendige motorvervuiling.

Vuile benzine is natuurlijk niet de werkelijke toedracht. Peugeot probeert de beschuldigende vinger richting een ander te wijzen maar het fenomeen van inwendige motorvervuiling is toch echt een PSA aangelegenheid. Internet staat er vol van, hoewel het gasklephuis probleem minder vaak voorkomt. Vermoedelijk is de schoonmaakbeurt van de garage en het wissen van de storing inderdaad niet de oplossing en is het gasklephuis simpelweg defect. Eigenlijk zit de storing er nog steeds in maar is door de reset tijdelijk ''uit'' geweest. Ik verwijs u naar deze specialist die u nog de nodige aanvullende uitleg geeft én ook via de dealer een revisie kan toepassen op het gasklephuis. Misschien dat dit nog een passend goedkoper alternatief zou kunnen zijn. Maar met het bovenstaande, dus het wat regelmatiger rijden in een hoger toerengebied en het tanken van premium benzine, kunt u het verschijnsel van vervuilen in de toekomst beperken.