Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defecte koppeling Ford Kuga

Vraag gesteld door op 21 februari 2021

Mijn auto is van 2017 en heeft ca. 50000 km gereden. De auto is bij de dealer gekocht en onderhouden. Afgelopen week is mijn koppeling pedaal blijven hangen tijdens het rijden. Ik heb de auto stil gezet en schakelen met name achteruit was problematisch. Uiteindelijk is het gelukt om te schakelen en ben verder gereden. Het koppelingspedaal is uit zichzelf omhoog gekomen naar de normale stand. Ik ben met de auto naar de dealer geweest en het probleem toegelicht. Ik krijg een prijsopgave voor het vervangen van de koppelingsplaat, druklager en vliegwiel. Bij elkaar ruim 1500 Euro inclusief BTW en korting van 300 euro.
Mijn vraag of dit normaal is dat een koppeling zo snel kapot gaat en of deze kosten niet door de dealer/garage gedragen moeten worden omdat ik de auto daar heb gekocht? Is zo'n korting niet aan de lage kant? Wat voor regeling is in deze situatie normaal?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Ford Kuga van 2017 en onlangs bleef het koppelingspedaal onderin hangen. De dealer meldt nu de noodzakelijke ingreep van 1.500 euro met een korting van 300 euro. U vraagt of een dergelijk defect wel normaal is.

De harde conclusie is dat bij meerdere Ford modellen dit helaas een 'normaal' defect lijkt. We krijgen veelvuldig nagenoeg identieke ervaringen voorgelegd van andere Ford lotgenoten. Maar normaal is het uiteraard niet en gaat het écht om een product fout. Er is al in het verleden een terugroepactie op poten gezet voor verschillende Ford modellen met soortgelijke koppelingsproblemen. En ik wil óók hier benadrukken dat het onacceptabel is dat de herstelkosten, op een summiere vergoeding na, volledig aan de klant wordt doorberekend. Het gaat hier om non-conformiteit en met 50.000 km op de teller moet u écht gaan voor een volledige vergoeding. Desnoods dwingt u dat af bij de geschillencommissie.

Zie aanvullend voor vervolgstappen ons Stappenplan klachten na aankoop. En schroom niet om wat de juridische kant betreft vervolgvragen ook via dit platform aan een juridische collega voor te leggen.