Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravantrekker

Vraag gesteld door op 21 februari 2021

Is de Mitsubishi Outlander een juiste auto om een Knaus Silverline 470 te trekken?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of een bepaalde combinatie auto-caravan een goeie match is. U noemt ook de kentekens en dat is prettig want dat geeft mij alle informatie over gewichten en motorgegevens. Ik moet de kentekens vanwege AVG-wetgeving in dit antwoord weglaten, maar het gaat om een Mitsubishi Outlander met 2.0 benzinemotor en automatische versnellingsbak uit 2018 en een Knaus caravan die leeg 1265 kg weegt en beladen mag worden tot 1700 kg.

Het maximum trekgewicht van de auto is 1600 kg. Dat de caravan zelf 1700 kg mag wegen is wettelijk geen probleem zolang u de caravan maar de 1600 kg houdt. Het gewogen gewicht is hier bepalend.

Deze auto heeft een turbo-loze motor en die levert 150 pk en 195 Newtonmeter. Die worden bij 6000 respectievelijk 4200 toeren bereikt. De prestaties zijn met een 1600 kg zware caravan niet best. De motor moet flink op toeren worden gehouden (de automaat neemt die rol graag op zich) om de benodigde pk’s en de Nm’s te bewerkstelligen.

De Outlander is rijklaar 1550 kg. Als de auto goed beladen wordt (dus de zware spullen in de auto) en de lichte spullen in de caravan heeft de auto genoeg ‘overwicht’ op de caravan. Dat is belangrijk in verband met de stabiliteit. Een gewichtsverhouding van 75% (beladen caravan) van het gewicht van de beladen auto is mogelijk, dus kunnen we wat dat betreft spreken van een veilige combinatie.

De motorprestaties vallen echter tegen op zo’n totaalgewicht en de verwachte prestaties zijn dan ook niet best. Dat geldt zowel voor het wegrijden vanuit stilstand op een helling als de prestaties op kruissnelheid. Met het zware vrachtverkeer zult u altijd kunnen meekomen maar even vlot inhalen of invoegen is er volgens onze prognose niet bij. Het is te doen maar het zou kunnen dat u na een seizoen met deze combinatie toch naar wat meer trekkracht op zoek gaat. Dat is wel persoonlijk, een comfortkwestie en het stellen van prioriteiten. Persoonlijk denk ik dat wat meer power een beter uitgangspunt is voor een echt goed bevallende en dus duurzame caravantrekker.