Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzine niet uitgepompt: schadelijk?

Vraag gesteld door op 15 februari 2021

Ik heb een OPEL CORSA EASYTONIC uit 2002. Hij heeft 3,5 jaar stilgestaan maar de garage heeft nieuwe accu en banden gezet. Hij rijdt nu, maar de resterende benzine is niet uitgepompt: is dit erg? Zo ja, kan ik dat zelf eruit pompen en met wat?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na 3,5 jaar stilstand rijdt de betreffende Opel Corsa maar wel op een voorraadje oude brandstof. U vraagt of het beter is deze benzine eruit te halen en of u dat zelf kunt.

Het advies is om dat niet zelf te doen. U kunt het niet zomaar aftappen en gezien ook de veiligheids- en milieurisico's is dat beter professioneel te laten doen. Ik benadruk dat het geen doe-het-zelf klusje is dat je zomaar even op straat kunt doen.

Ik weet niet hoeveel brandstof in de tank nog aanwezig is. Maar de gevolgen van verouderde brandstof is voor een benzineauto minder groot dan wanneer het diesel betreft. Wanneer al die tijd de tank nagenoeg vol heeft gezeten zal door invloed van vocht en zuurstof het kwaliteitsverlies nog relatief kunnen meevallen. Wanneer het om een geringe hoeveelheid gaat zou u kunnen overwegen zo spoedig mogelijk dit met frisse benzine weer aan te vullen. Bij voorkeur éérst met een duurdere premium E5 98 octaan zoals BP Ultimate, Shell V Power en Esso Synergy Supreme+ die wat meer reinigende dopes bezitten en volledig ethanol vrij zijn. Desnoods doet u dat 'n paar tankbeurten en vervolgens voor de zekerheid een nieuw brandstoffilter laten plaatsen. Ik denk dat wanneer de auto het verder zonder klachten goed doet, u wat tankinhoud geen verdere maatregelen hoeft te treffen zoals laten aftappen en eventueel spoelen.