Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Axiaalkogel

Vraag gesteld door J. Dommisse op 28 februari 2021

Mijn axiaalkogel maakt reeds lange tijd een kloppend geluid maar is al 2x met aantekening door de apk gekomen. Hoe weet ik nu wanneer de axiaalkogel wèl vernieuwd moet worden want dat kloppend geluid is hinderlijk, wagen rijdt verder prima.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de axiale speling op een kogel.

In de APK regelgeving staat daar het volgende over. Ervan uitgaande dat u doelt op een axiale kogel van de stuurinrichting.

Stuurkogels en de overige stuurverbindingen in het stangenstelsel mogen, naast eventuele oorspronkelijke speling, door slijtageverschijnselen niet meer speling hebben dan:

  1. 1,0 mm, in radiale richting.
  2. 1,0 mm, in axiale richting.

Op voorhand weten wanneer de kogel wél vervangen moet worden is vanachter het stuurwiel lastig vast te stellen. Mocht de keurmeester het noodzakelijk achten is meten feitelijk weten. Maar vaak klinkt het kloppende bijgeluid meestal ernstiger dan wat je nadrukkelijk aan speling kunt voelen. Wanneer APK goedkeur vooralsnog geen probleem is zal de verkeersveiligheid ondanks het bijgeluid niet in het geding zijn. De aantekening is min of meer een attendering richting u. Een feit is wel dat het vroeg of laat tóch moet gebeuren. Of dat bij de aanstaande APK het geval is of misschien nog nét een jaar later is min of meer staren in een glazen bol. Maar het voelt vaak een stuk geruster en comfortabeler wanneer dergelijke bijgeluiden uit de wereld zijn. In zo'n geval is op kort termijn vervangen dan ook een terecht APK reparatie advies en is ook bevorderlijk voor het rijplezier.