Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ausfuhrkennzeichen Aanvragen bij Strassenverkehrsamt

Vraag gesteld door L. Brussaard op 17 februari 2021

Hoelang duurt het voor ik met een auto uit Duitsland terug kan rijden? Ik heb een mooie auto gezien diep in Duitsland nu wil ik rezen gaan bezichtigen en bij een accoord mee terug nemen naar Nederland. Is het mogelijk de zelfde dag nog terug te rijden met de auto? Hoelang duurt het om de Duitse platen te hebben om mee terug te kunnen rijden? Ik hoor graag van u!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U wilt een auto in Duitsland aanschaffen en vervolgens in Nederland importeren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft de kleurcode oranje voor heel Duitsland. Dit houdt in dat alleen noodzakelijk reizen is toegestaan.

Lockdown: Tot en met 7 maart geldt in Duitsland een harde lockdown, vergelijkbaar met die in Nederland. Sinds 2 november zijn alle toeristische activiteiten in heel Duitsland verboden. Alleen zakenreizen zijn toegestaan. Bovendien dienen reizigers uit Nederland (en andere risicolanden) bij binnenkomst in Duitsland een negatieve coronatest te tonen. Deze mag niet ouder zijn dan 48 uur en moet voorzien zijn van een doktersattest in het Engels of Duits. Ook moeten zij in quarantaine. Als men op de 5e dag een negatieve coronatest kan tonen vervalt de quarantaine.

Dus op basis van het bovenstaande is het op- en neer reizen feitelijk voor de aanschaf van een auto niet toegestaan. Misschien dat na 7 maart er versoepelingen zijn maar in dit stadium is uw plan eigenlijk niet uitvoerbaar.

Het regelen van een uitvoerkenteken is binnen één dag te regelen bij het Strassenverkehrsamt. Formeel mag je als Nederlands ingezetene echter met dit kenteken niet in Nederland rijden. U kunt wel een tijdelijke BPM en MRB ontheffing aanvragen voor een duur van maximaal 14 dagen en niet langer dan de geldigheidsduur van het tijdelijke buitenlandse kenteken.

Dus in theorie is het mogelijk op één dag een auto te kopen, het noodzakelijke uitvoerkenteken aldaar te regelen en vervolgens ermee naar NL te rijden. Alleen vrees ik dat corona dit plan voorlopig nog verstoort.