Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu

Vraag gesteld door G. van Rysewyk op 15 februari 2021

Klopt het dat een start-stop accu duurder is dan een normale accu?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of een start-stop accu duurder is dan een normale accu. Dat klopt. Auto's met een start-stopsysteem hebben speciale accu's nodig. Dat zijn AGM of EFB accu's.

AGM (Absorbent Glass Mat) of EFB (Enhanced Flooded Battery) zijn accu's die dieper ontladen kunnen worden en met een hoger voltage worden geladen. Dat wordt door elektronica in de auto geregeld. Het laadsysteem maakt zoveel mogelijk gebruik van bewegingsenergie van de auto. Bij uitrollen of afremmen gaat de dynamo extra laden en levert meer spanning. De speciale accu die zich sneller en met 'meer stroom' laat laden is wel duurder dan de gewone accu. Afhankelijk van het type kom ik prijsverschillen tegen van 40 euro tot boven de 100 euro.

Belangrijk is dat bij vervanging van een AGM accu ook een AGM wordt teruggeplaatst, idem bij EFB anders kan de levensduur van de accu inderdaad heel kort worden. Dat geldt ook als er een gewone accu in de auto hoort. Ons advies: blijf bij de voorgeschreven accu-specificaties door de fabrikant.