Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ABS blijft actief in werking

Vraag gesteld door op 22 februari 2021

Betreft een Suzuki Alto uit 2005 (automaat) waarbij de ABS continue actief is bij het remmen, dus ook bij niet glad wegdek. Betekent krakerig ABS geluid bij het remmen. Initiele computer uitlezing gaf ABS storing aan linksvoor. Kan het een beschadigde ABS ring zijn (missen van paar tanden) en zoja hoe arbeidsintensief (qua kosten) is het vervangen van de ABS ring en misschien, indien nodig, ook de aandrijfas? Of zijn er mogelijk andere oorzaken die het ABS probleem veroorzaken?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Het ABS (Anti Blokkeer Systeem) van uw Suzuki Alto gaat continu in werking als u remt, ook als er geen sprake is van een blokkerend wiel.

Het is waarschijnlijk dat de fout ergens in de meting zit, dus in de getande ABS ring of de sensor die het aantal tanden meet dat langskomt en daarmee de snelheid van elk wiel afzonderlijk. Als de sensor een verkeerde meting doet kan de ABS computer 'denken' dat er een wiel blokkeert.

Het systeem zelf (pomp, computer) lijkt goed te werken dus zou ik het eerst in de meting zoeken. De garage kan daar snel achter komen door de auto uit te lezen. Voor deze auto zijn sensoren en ABS ringen los te vervangen en dat is niet arbeidsintensief. Voor een exacte prijsopgave zou ik u toch naar de garage moeten verwijzen.