Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingspook bevroren

Vraag gesteld door op 11 februari 2021

Hallo misschien kunt mij helpen of een advies geven :ik heb al ruim 10 dagen probleem mee met bevroren versnelling pook, is deze probleem bekend bij u als ik motor aanzet min of 10 dan is het weer normaal. ik kan weer schakelen en weg rijden dinsdag jl is ANWB gebeld een anti vocht middel gespoten. Van morgen heb ik weer dezelfde probleem.. Wat is uw suggestie om deze probleem op te lossen:zou het bv door koppelingskabel
Komen of andere oorzaken ik rij al 45 jaar met verschillende automerken maar zo iets heb ik nooit mee gemaakt.. Met oudegeneratie auto's heb je probleem met bevroren handrem kabel etc maar voor al met een volvo model c30 bj 2009
is belachelijk..

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan al 10 dagen last te hebben van een vastzittende versnellingspook van uw Volvo C30. Na een tien minuten draaiende motor werkt alles weer naar behoren.

De koppelingskabel reken ik niet tot de belangrijkste verdachte omdat de werking hydraulisch is en niet met een kabel. U zou nog kunnen proberen of de pook óók vaststaat bij een stilstaande motor. Maar het lijkt alleszins op een schakelmechanisme dat door vorst én aanwezige vocht vast gaat zitten. Ik herken dit niet als specifiek een C30 probleem.

Ik weet niet om welk type C30 het hier gaat maar mogelijk is deze uitgevoerd met een schakelkabel waar misschien tussen de binnen- en buitenkabel vocht heeft binnengedrongen, dat na een nacht nachtvorst de boel op slot zet. Misschien zou u met uw dealer kunnen overleggen wanneer de auto rijdbaar is de boel met perslucht droog te blazen en weer licht te smeren. Het is een vervelend verschijnsel, zeker bij een auto van Zweedse komaf. Maar de oplossing zou toch relatief simpel moeten zijn maar is wel een garageklusje. Hopelijk levert een overleg met de dealer snel de passende oplossing op.