Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toch snel winterbanden er onder laten zetten?

Vraag gesteld door op 5 februari 2021

Ik heb all season banden onder mijn auto zitten maar moet dit weekend 800km+ gaan rijden is het dan beter om een setje winterbanden er onder te laten zetten met deze verwachtte sneeuw?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U gaat het komende weekend zo'n beetje 800 km rijden met de inmiddels aangekondigde strenge winterse neerslag met vermoedelijk een dikke pak sneeuw.

Ik weet niet waar de reis naar toe gaat en in hoeverre u écht met zware winterse neerslag te maken gaat krijgen. Maar all-seasonbanden zijn een compromis met zowel in de zomer als in de winter duidelijke tekortkomingen ten opzichte van de echte specialisten. Voor zowel de zomer- als de wintervakantie met de auto adviseren we dan ook zomer- respectievelijk winterbanden. Mensen die geen banden willen wisselen en anders het gehele jaar met zomer- (of winterbanden) blijven rijden nemen een veiligheidsrisico. In dat geval ben je met een keuze voor all-seasonbanden duidelijk beter en veiliger uit. 

Maar wanneer u op de geplande rit toch wel in héél nadrukkelijk winters weer terecht komt, kan een all-seasonband dan duidelijk tekortkomingen laten zien. Misschien is dit weer voor Nederlandse begrippen gerust ook inmiddels uitzonderlijk te noemen. Maar wanneer de weersvoorspelling daadwerkelijk uitkomt, verwacht ik dat all-seasonbanden voor een glibberige rit van 800 km t.o.v. een winterband toch té beperkt zal zijn wat betreft grip op sneeuw. Mocht u die keuze nog kunnen maken, dan speelt u met winterbanden écht op safe wanneer u noodzakelijk de weg op moet.