Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Thermostaat koelwater

Vraag gesteld door H. Zwik op 6 februari 2021

Ik heb een fiat panda 169 waarvan de thermostaat vervangen moet worden, de motor komt niet goed op temperatuur. Nu met dit weer komt de temperatuurnaald maar amper los op het dashboard, dus mijn vraag is, is er een truc om dit te omzeilen nu het zo vriest ? heb wel eens gehoord van een stuk karton voor de radiateur ??

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De thermostaat van uw Fiat Panda moet vervangen worden en u vraagt hoe u tot die tijd de motortemperatuur toch enigszins omhoog kunt krijgen.

Vermoedelijk blijft de thermostaat open staan waardoor de temperatuurmeter amper in beweging komt. U zou inderdaad aan de voorzijde kunnen proberen de rijwindkoeling wat te beperken door een stuk karton voor de radiateur. Het zal toch wel een redelijk lang proces blijven voordat u enige behaaglijke temperatuurverhoging zou kunnen opmerken. De thermostaat verkleint immers het koelsysteem om zo snel mogelijk de motor op bedrijfstemperatuur te krijgen. Maar een stuk karton op verantwoorde wijze aangebracht zal in ieder geval wel iets van een positief resultaat opleven.

En meer trucs zijn er verder niet, behalve dan nog zoveel mogelijk verbruikers inschakelen zoals verlichting en achteruitverwarming. De temperatuur loopt ook wat sneller op met de kachel op koud. Dus ten behoeve van een hogere koelwatertemperatuur is het éérst kleumen geblazen om vervolgens toch de kachel op warm te kunnen zetten om een beetje warme lucht binnen te krijgen.