Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheidsbegrenzer

Vraag gesteld door G. Roosken op 8 februari 2021

Ik vrees, dat mijn rijbewijs niet wordt verlengd vanwege de kwaliteit van mijn ogen. Ik heb een renault clio, is het mogelijk deze zo om te bouwen, dat ik er niet sneller dan 45 km/úur mee kan rijden en deze ook goedgekeurd wordt.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is uw auto om te keuren naar een motorrijtuig met beperkte snelheid in verband met de mogelijkheid dat uw rijbewijs om medische redenen niet wordt verlengd.

Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om bijvoorbeeld een personenauto om te bouwen naar een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). In de plaats van de MMBS is de voertuigcategorie Mobiele Machine gekomen.

Om een MMBS of Mobiele Machine te mogen besturen, heeft u een T rijbewijs nodig en die wordt ook alleen verlengd of afgegeven bij medische geschiktheid. Ook zijn de gebruiksmogelijkheden van een MMBS/MM zeer beperkt, denk dan aan eigen terrein of bijvoorbeeld werkzaamheden aan de weg.

Het AM rijbewijs kunt u wel behouden. Met een AM rijbewijs mag u een brommobiel besturen. Echter als uw gezichtsvermogen beperkt is, moet u zich afvragen of het besturen van een brommobiel dan wel verstandig is. Beter kunt u dit bespreken met een oogarts indien van toepassing.