Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Runflat banden

Vraag gesteld door op 13 februari 2021

Mogen runflat banden van Pirelli gerepareerd worden? De BMW dealer ( Kalfsbeek )deelde mee dat de firma
Pirelli adviseerde om niet te repareren maar om de band te vervangen. Bij andere bandenzaken en zelfs ook andere BMW dealers mochten de runflat banden wel gerepareerd worden. Wat is het advies? Repareren of vervangen. Zijn er bij reparatie nog risico’s aan verbonden? Ik hoor het graag van u.

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U vraagt of Runflat banden gerepareerd kunnen worden.

Met Run Flat banden kan in het geval van nood (een lekke band) worden doorgereden. Run Flat banden zijn daartoe versterkt (opdat een lege band het gewicht van de auto kan dragen) en er is een speciale constructie toegepast om te zorgen dat een lege band niet van de velg kan aflopen.

De versterkte zijwanden van de band hebben wel het nodige te lijden als er zonder luchtdruk mee wordt doorgereden. Soms is ook niet helemaal duidelijk hoe lang of hoe hard er met een band met weinig of geen luchtdruk is doorgereden. Daarom wordt over het algemeen geadviseerd een lekke run flat band te vervangen. Het is niet in te schatten of en voor hoe lang er met de gerepareerde band in geval van opnieuw lek raken nog veilig gereden kan worden. Niet zozeer vanwege de reparatie maar vanwege de slijtage van de versterkingen in de band.

Wij adviseren u het advies van bandenfabrikant en uw dealer te volgen en de lekke band te vervangen.