Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Omslagpunt lpg g3 benzine

Vraag gesteld door F. van Schagen op 10 februari 2021

Ik rijd nu een C3 Citroën op benzine en kan een auto kopen met een lpg g3 installatie erin en die weegt 1040kg. Ik rijdt ongeveer 15000km per jaar. Wat is het omslagpunt.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U krijgt een Citroën C3 aangeboden mét lpg g3 installatie. U vraagt waar het omslagpunt ligt.

Uitgaande van de huidige brandstofprijzen en ook rekening houdend met een meerverbruik op lpg én uiteraard een andere tariefklasse MRB, komt u bij een jaarkilometrage van 8.000 km al aan de goede kant van de streep te zitten. Dus met uw jaarkilometrage gaat u op jaarbasis zo rond de 500-550 euro goedkoper rijden. Dan is het uitgangspunt wel dat de aanschafprijs gelijkwaardig is aan een overeenkomstige benzine versie en dat geldt ook voor de onderhoudskosten.

Dat laatste kán soms weleens de storende factor zijn. Zeker op langer termijn en bij hogere kilometrages kan het bij een lpg-auto voorkomen dat een kostbare ingreep noodzakelijk is dat te wijten is aan lpg gebruik. Dan doel ik met name op een revisie van de cilinderkop. En dan is alle winst wel als sneeuw voor de zon verdwenen. Dus op papier zit u ruimschoots aan de goede kant van de streep, maar wat u daadwerkelijk aan het eind van de gebruiksperiode heeft weten te besparen hangt af van de onderhoudsfacturen. En dat is een balans die pas later opgemaakt kan worden en eigenlijk niet valt te voorspellen.