Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik C5 1.6 THP 2011

Vraag gesteld door H. Brons op 3 februari 2021

Sinds kort een C5 met 1.6 THP motor van 2011, gereden km 120.000. De auto gebruikt 1 ltr olie per 2700 km, rookt niet, lekt niet en ruikt niet naar verbrande olie. Is dit normaal of moet ik dit niet accepteren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De genoemde Citroën C5 verbruikt 1 liter olie op 2.700 km. U vraagt of u dit moet accepteren.

Dat is deze THP motor niet vreemd van deze generatie. Soms kan een motorflush, een inwendige reinigingsbeurt van de motor, een positief effect opleveren. Deze motoren hebben o.a. de neiging snel inwendig te vervuilen met als gevolg daarvan een hoog olieverbruik. De olieschraapveren kunnen hun taken dan niet meer goed uitvoeren en kan dat na een motorflush weer redelijk verbeteren.

Maar hoe u het huidige olieverbruik ook zelf ervaart, buitensporig is het in dit stadium zeker niet. Dit kan wel een vooraankondiging zijn van een verder oplopend verbruik en mocht dat langzaam richting 1 liter op 1.500 km gaan, is ingrijpen wel onvermijdelijk. In het ergste geval moet er dan inwendig in de motor ingegrepen worden en gaan die kosten moeiteloos minimaal richting de 3.000 euro. Maar in dit stadium is daar nog geen aanleiding voor. Jaarlijks frisse en de juiste voorgeschreven olie is wel mijn advies. En vooral niet te vaak en te lang laag in toeren rijden. Dat versneld de inwendige vervuiling. Maar het huidige verbruik is zeker hoog maar nog niet té hoog, en als zodanig in stadium nog niet te interpreteren als een gebrek.