Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Langdurige stilstand

Vraag gesteld door op 4 februari 2021

Onze vrijwel nieuwe (3000 km) skoda kodiaq heeft door de corona-crisis bijna een jaar ongebruikt in de garage gestaan aan de acculader. wat kan ik verwachten (banden;olie) en wat moet ik doen?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Door corona heeft uw vrijwel nieuwe Skoda Kodiaq, met inmiddels slechts 3000 km op de teller, nagenoeg het hele jaar stil gestaan. U vraagt wat te doen.

U heeft er in ieder geval goed aan gedaan de boordaccu aan de lader te zetten. Wat banden betreft is ons advies altijd de auto bij langdurige stilstand op de hoogst opgegeven bandenspanning te zetten. Met name om doorzakken op één plek te voorkomen, om zo hoogteslag tegen te gaan. Regelmatig de auto op de stallingsplek een klein beetje naar voren of naar achteren verplaatsen kan een een positief effect hebben om de band rond te houden. 

Wat olie betreft valt er weinig te ondernemen, behalve dat u zich wel houdt aan het reguliere onderhoud. Een gevolg van langdurige stilstand of summier gebruik is een snelle veroudering van de motorolie door met name condens. Mocht u hopelijk spoedig de auto duidelijk frequenter gaan gebruiken, is een olieververs beurt met een nieuw filter wel een aanbeveling.

Aanvullend wil ik adviseren om bij nadrukkelijk heel beperkt gebruik en langdurige stilstand premium E5 benzine te tanken i.p.v. E10. Ethanol in vooral E10 benzine heeft immers een negatieve werking op de houdbaarheid van de benzine op langer termijn. BP Ultimate, Shell V Power en Esso Synergy Supreme+ zijn als premium E5 benzine op dit moment bio-ethanol vrij en is het preventief misschien slimmer de auto daarmee af te tanken, zoals bijvoorbeeld bij uw autogebruik het afgelopen jaar.