Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Krakend geluid als stuur naar links in uiterste stand (stilstand) wordt gedraaid

Vraag gesteld door op 7 februari 2021

Na het vervangen van schokbrekers/veerpootlagers en koppelstangen van mijn VW Polo 6R (2010/100.000km) hoor ik een krakend geluid als ik bij stilstand het stuur in uiterste stand naar links draai. Rechts niet van toepassing. Ik heb alle moeren met voorgeschreven moment vastgedraaid. Eerder waren banden vervangen met 195/65/15 all seasons  banden. Het geluid liet zich toen nog niet horen. Of moet ik het in de stuurbekrachtiging zoeken? Wielen zijn na vervanging schokbrekers uitgelijnd.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na het vervangen van de genoemde onderdelen verneemt u nu het omschreven bijgeluid. U vraagt zich af wat dit zou kunnen zijn.

Wanneer het stuur in zijn uiterste stand staat en je hem daar ook zodanig houdt, gaat de stuurbekrachting feitelijk de maximale druk leveren. Misschien heeft de pomp daar op dat moment grote moeite mee. Hij moet immers op dat moment een flinke druk leveren en gaat als het ware protesteren.

Het is altijd lastig op afstand tot een diagnose te komen maar wanneer het geluid reproduceerbaar is, zou een luisterend oor toch moeten kunnen traceren waar het van afkomstig is. Maar mijn vermoeden gaat inderdaad ook wel naar de bekrachtiging.