Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Emigratie

Vraag gesteld door op 1 februari 2021

Ik overweeg emigratie naar Zweden met datum uitschrijving Nederlandse gemeente 23 maart, de inschrijfprocedure in Zweden start dan op die dag (mag niet eerder) en duurt 1-3 maanden. Ik kan mijn auto pas overzetten op een Zweeds kenteken als de inschrijfprocedure in Zweden rond is (1-3 maanden later dus, dan ontvangt men het zogenoemde "persoonnumner" dat nodig is voor registrering). Kan ik deze 1-3 maanden na uitschrijving uit Nederland, met mijn Nederlandse kenteken blijven rijden in Zweden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt te emigreren naar Zweden maar u vraagt zich af hoe lang u aldaar mag rijden alvorens het Zweedse kenteken te kunnen verkrijgen.

Tijdelijk in Zweden rijden met uw Nederlandse kenteken kan, maar na een verblijf van maximaal 6 maanden wordt er geacht de auto op het kenteken te zetten van het betreffende land. Nederlandse verzekeringen kennen vaak een restrictie van een maximale duur voor een verblijf in het buitenland. Het is dus wel raadzaam de polisvoorwaarden na te lezen of na te vragen. Nederlandse maatschappijen melden vaak een verblijf in het buitenland langer dan 3 maanden wel vooraf te melden. Dus de genoemde periode van 1-3 maanden hoeft niet per se bezwaarlijk te zijn.