Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dieselauto kopen

Vraag gesteld door M. Sluimer op 1 februari 2021

Ik wil een diesel auto kopen vanaf jaar 2008 ivm lage aankoop en veel kilometers die ik ga rijden.
Maar is dit verstandig ivm milieu, en is euro missie 4 voldoende om de eerste 5 jaar mee te rijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een gebruikte diesel van rond 2008 en u vraagt zich af of emissieklasse 4 wel voldoemnde schoon is om daar nog 5 jaar zonder werende maatregelen mee te kunnen rijden.

De emissieklasse wordt inderdaad daarom dus een belangrijk gegeven. Euro 2 en Euro 3 diesels kunnen eigenlijk al vanaf 2020 op sommige plekken worden geweerd. Dat zijn auto's van (op dit moment) minimaal 19 en 14 jaar oud. Voor Euro 3 en Euro 4 gaat dat vanaf 2025 gelden, àls gemeenten besluiten deze maatregel te gaan toepassen. Dus samengevat;

Tussen 2020 en 2025 kan een gemeente kiezen voor:
- Toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 3 of hoger (in 2020 gaat het om voertuigen van 20 jaar en ouder).
- Toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 4 of hoger (in 2020 gaat het om voertuigen van 15 jaar en ouder).

Vanaf 2025 worden de normen strenger en kan een gemeente kiezen voor:
- Toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 4 of hoger (in 2025 gaat het om voertuigen van 20 jaar en ouder).
- Toegang tot de milieuzone voor alle dieselvoertuigen met emissieklasse 5 of hoger (in 2025 gaat het om voertuigen van 15 jaar en ouder).

Het is lastig om een vooruitziende blik in de toekomst te werpen maar ben je in de markt voor een gebruikte diesel dan zouden wij adviseren te kiezen voor de schoonste generatie die er op dit moment is, de euro 6d temp diesel (let daarbij op die 'd temp', dat is echt anders dan 6c of 6b!). De kans geraakt te worden door milieuzonering is dan het kleinst. Want dat is en blijft voor de generatie emissieklasse 4 tóch onzeker de komende jaren.