Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BMW foutcode en oliedruk te hoog

Vraag gesteld door J. van den Horst op 2 februari 2021

Ik krijg een foutcode en de melding Oliedruk te hoog. De foutcode is 1C0101 Als ik de olie pijl dan geeft hij aan dat deze op de helft staat. Wat kan hier de oorzaak van zijn?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw BMW meldt zich met de genoemde foutcode. Het oliepeil is in orde. U vraagt wat er aan de hand zou kunnen zijn.

De betreffende code staat inderdaad voor een té hoge oliedruk en zou de motor ook nog in een noodloop kunnen geraken. Wat de oorzaak is wordt gissen. Te hoge oliedruk kan mogelijk veroorzaakt worden door een defect aan de carterventilatie of misschien een probleem met het oliedrukventiel of filter. De inwendige staat en conditie van de draaiende motoronderdelen zou je er ook mee in verband kunnen brengen. Maar het kan ook loos alarm zijn en een volstrekt onterechte melding zoals een verkeerde aanduiding van de sensor.

Maar op afstand tot een zorgvuldige diagnose komen is een onmogelijke opgave. Nader onderzoek is toch echt noodzakelijk en zou u bij voorkeur een BMW dealer het beste deze alarmering kunnen voorleggen. Want zomaar gaan rijden kan in theorie gevolgschade opleveren, terwijl dat bij tijdig ingrijpen juist voorkomen had kunnen worden.