Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Berekenen beladen aanhangergewicht i.v.m. trekgewicht auto

Vraag gesteld door B. van der Sluis op 3 februari 2021

Mijn hobby auto is een Landrover Defender 90 die op kenteken een rijklaar massa heeft van 2020 kg. De massa v/h ledige voertuig is 1920 kg (opgevraagd bij kentekencheck.info). Ik heb de auto vorig jaar op de weegbrug gehad (zonder inzittenden) en het gewicht was toen 1940 kg met bijna volle tank. Ik ben voornemens een Anssems MSX2700 aanhanger te kopen die zelf 540 kg (met lier) weegt en het maximale totaalgewicht is 2700 kg. Mag ik deze aanhanger met de Defender achter een auto trekken net een maximum geremd aanhangergewicht van 2500 kg (Audi A6 Allroad TDI)?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of een bepaalde combinatie auto-aanhanger is toegestaan. De trekauto is een Audi A6 Allroad met een rijklaar eigengewicht van een kleine 2000 kg. Daar wilt u een aanhanger (auto-ambulance) aan koppelen met daarop een Land Rover met een gewogen gewicht van 1940 kg. Opgeteld met het werkelijke gewicht van de aanhanger komt dat nét onder de 2500 kg. 

Deze Audi mag maar liefst 2500 kg trekken en als de beladen aanhanger op de weegschaal inderdaad onder de 2500 kg blijft is de omschreven combinatie wettelijk toegestaan. Daar is op papier (ook door handhavers) niets tegen in te brengen. Er is wel rijbewijs BE nodig om de combinatie te mogen besturen. 

Hoewel wettelijk toegestaan moet ik deze combinatie toch echt afraden. De reden is de gewichtsverhouding van de combinatie die mij zorgen baart over de stabiliteit. De beladen aanhanger is zwaarder dan de trekkende auto. Als de aanhanger gaat slingeren (het zwaartepunt ligt ook nog hoog) dan is er geen houden meer aan en gaat 'de staart met de hond kwispelen'. 

Druk ik het uit in procenten dan is het werkelijk gewicht van de aanhanger 125% van het rijklare gewicht van de auto. De ANWB hanteert het veiligheidsadvies 75%: het werkelijke gewicht van de aanhanger zou niet meer moeten zijn dan 75% van het werkelijke gewicht van de trekauto. 

Conclusie: als de aanhanger onder de 2500 kg blijft en de bestuurder heeft rijbewijs BE dan mag het wettelijk, maar de combinatie zou ik desondanks omschrijven als erg risicovol.