Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benodigd onderhoud

Vraag gesteld door J. Scherpbier op 2 februari 2021

Ik heb een Volvo V70 uit 2015 met 67.000 km op de teller. De auto geeft aan dat er onderhoud benodigd is. Het vorige onderhoud was een jaar geleden met 60.000 km. Mijn vraag is of het nu ècht noodzakelijk is om olie te verversen en dergelijke. m.a.w. bederft de olie na één jaar of is dit gewoon een verdienmodel van de Volvo dealer?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het écht noodzakelijk is een jaar na dato en slechts 7.000 km verder toch de olie te laten verversen bij uw Volvo V70.

Het onderhoudsschema geeft aan dat uw auto jaarlijks voor onderhoud naar de garage moet óf iedere 20.000 km. Uiteraard afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. In uw geval dus 7.000 km later.

Dat lijkt misschien erg overdreven maar relatief beperkt gebruik, zoals bij uw jaarkilometrage, sluit het jaarlijks bezoek toch niet uit. En zeker wat motorolie betreft is een jaarlijkse verversbeurt juist van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten. Vandaar dat het onderhoud kilometers én leeftijd gerelateerd is.

U zou wel aan uw dealer kunnen vragen het onderhoud gericht uit te voeren op basis van wat er na 7000 km ook daadwerkelijk relevant is. Bijvoorbeeld alleen een frisse plas olie en een nieuw oliefilter maar overige onderhoud gerelateerde werkzaamheden niet. Bespreek dat dus zeker met de dealer die daar misschien best open voor staat.