Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automatisch inklapbare spiegels en vorst

Vraag gesteld door F. Gart op 6 februari 2021

Kan ik de autoportieren nu bij vorst en sneeuw ontsluiten, want dan klappen de spiegels ook open. Geeft dat schade of zit er een veiligheid op?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over elektrisch in- en uitklappende spiegels met betrekking tot vastvriezen. De voorziening is op zich handig maar zorgt wel voor een nieuw soort winterpech, omdat het niet veilig en verantwoord is om met ingeklapte spiegels te rijden. 

Het systeem zal niet kapot gaan, er zit een beveiliging op. Verwarmen is de oplossing als het kwaad al is geschied. Dat kan met een plastic tas met warm water of als u elektriciteit in de buurt heeft met een simpele haarföhn. 

Bij veel auto's kan dit worden uitgeschakeld. Soms moet de auto daarvoor naar de dealer omdat het een aanpassing vergt in de software die alleen met de nodige specialistische apparatuur kan worden gedaan. En soms kunnen de instellingen worden gewijzigd door de gebruiker zelf. De eerste informatiebron in deze is het instructieboekje, de dealer of ANWB Experts. In dat laatste geval heb ik wel een merk, type en bouwjaar/generatie nodig.