Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autogordel

Vraag gesteld door op 10 februari 2021

Ik heb een pubische katheter. Dat wil zeggen een gaatje in mijn buik vlak boven het schaambeen waaruit een slangetje komt. Dat is een gevoelige plek omdat het niet zoals een stoma een vaste uitgang is maar het is een fistel en dat betekent dat het eigenlijk een wondje blijft. Dat maakt het zo gevoelig.
Nu is het zo dat de autogordel precies daar zit. Dat is hinderlijk en pijnlijk, temeer omdat er ook nog wat apparatuur aanhangt.
Nu hebben jullie al eens een oplossing gegeven voor zwangere vrouwen, maar die maakt juist van die plek gebruik.
Ik vraag mij af of er ook een oplossing is voor mijn probleem. Die zijn wel te vinden, o.a. bij Bol.com voor zwangere vrouwen. Dat zou mijn probleem op kunnen lossen, maar die houden wel een aanpassing van de gordel in denk ik. Ik heb begrepen dat een aanpassing van de gordel niet is toegestaan.
Als dat wel een aanpassing van de gordel is, is er dan een andere oplossing voor mijn probleem?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Door een aangebrachte katheter door de buikwand is het dragen van het horizontale gedeelte van de autogordel géén optie. U vraagt of een aanpassing zoals beschikbaar voor zwangere vrouwen een toegestane optie is.

Het aanpassen van de gordel is inderdaad volgens de letter van de wet niet toegestaan. In sommige gevallen is het vanwege fysieke redenen mogelijk om een ontheffing te verkrijgen voor het verplicht dragen van de gordel. Maar dat is vast uw inzet niet en wilt u in tijd van nood ook gewoon kunnen rekenen op een autogordel.

Maar nood breekt wet zoals inderdaad vaak hoog zwangere vrouwen tijdelijk voor een noodgedwongen dergelijk aanpassing kiezen. Wanneer dat ook voor u het autorijden mét gordel een stuk comfortabeler maakt, denk ik dat een dienstdoende agent daar alle begrip voor zal hebben. Zoals gezegd zijn aanpassingen niet toegestaan maar als dat het enige alternatief is dan lijkt me dat in alle opzichten te billijken. Ik wil u nog wel attenderen op een z.g. beschermkap voor stomadragers waar de gordel overheen loop maar de bricker of in uw geval de katheter ontzien wordt. Misschien is dat nog het proberen waard en verander je aan de gordel feitelijk niets.