Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All-seasonbanden

Vraag gesteld door op 3 februari 2021

Hoeveel kilometers kun je ongeveer rijden met seasonsbanden gemonteerd op een vw polo ?
 

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U vraagt naar de levensduur in kilometers van all-seasonbanden.

In onze bandentests meten wij altijd de slijtvastheid van de geteste zomer-, winter- of all seasonbanden. Tussen verschillende banden onderling kunnen grote verschillen in slijtvastheid zitten. De testresultaten kunt u hier raadplegen.

De levensduur van een band is behalve van het merk en type band afhankelijk van een groot aantal factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bandenmaat, wielstanden, de betreffende auto (vermogen, massa etc) en dan rijgedrag, weersomstandigheden en bandenspanning.
Als we een soort inschatting zouden maken dan denken wij dat u voor het segment VW Polo zou mogen uitgaan van ca. 40.000 km voor een gemiddelde all-seasonband. Dit zijn dan de banden die in onze test een goed (+) scoren op slijtvastheid. De banden die +/++ of ++ scoren komen daar nog ruim boven, voor ++ is 50.000 km haalbaar. Banden die minder scoren  Ø/+ of  Ø in de test daar zou u 30.000 tot 35.000 km van mogen verwachten (let wel, in de VW Polo bandenmaten en voor dit auto segment. Minder dan 30.000 komen we in onze tests ook zeker nog tegen. Dit soort banden zouden we dan eigenlijk alleen nog aanraden voor mensen die niet zoveel kilometers maken.