Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aandrijfaccu

Vraag gesteld door op 5 februari 2021

Ik ben geïnteresseerd in een geheel elektrische klein auto en ik zoek ook in Duitsland. Echter vraag ik mij het volgende af, wat ik niet op enig betrouwbare site kan vinden dus wend ik mij tot u: Hoelang gaat gemiddeld een aandrijfaccu van een elektrische auto mee. Het gaat mij om een leidraad. En stel dat ik bv. een Kia Soul vind, wat zijn dan ongeveer de kosten om de aandrijfaccu's te vernieuwen?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

 

De verwachting is dat accu's lang mee gaan. Of ze ook een autoleven meegaan, zoals sommige fabrikanten beweren, zullen we moeten afwachten.
Maar er is ondertussen wel wat ervaring en die stemt hoopvol. De eerste kritische geluiden dat de accu's om de paar jaar vervangen zouden moeten worden zijn in ieder geval niet waar. 
Ook geven de meeste fabrikanten 8 jaar garantie, meestal met een maximum van 160.000 kilometer. 

We weten wel dat er dan wat verlies in capaciteit kan zijn. Stel dat er na 8 jaar nog maar 80% van de capaciteit over is, dan zou de actieradius ook afnemen.
En dat is zeker bij de eerste generatie elektrische auto's, die minder ver kwamen, of kleine auto's met ook een kleinere accu wel iets om bij stil te staan.

De kosten voor het vernieuwen van een accupakket variëren enorm en zijn erg onduidelijk, ook omdat het eigenlijk niet vaak voor komt. Maar het zal zo een paar duizend Euro, en bij een grote auto meer dan tienduizend Euro, kunnen kosten. Wellicht kan je een vergelijk trekken met een motorvervanging bij een benzine- of dieselauto. Soms wordt er dan wel een nieuwere generatie accu gemonteerd waarmee de actieradius toeneemt en zelfs de waarde van de auto.

Als er al leden zijn die hun aandrijfaccu moesten laten vervangen dan ben ik heel benieuwd of zij hun ervaring willen delen op dit platform. Dan krijgen we meer inzicht.