Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vermogensverlies 1.6 cgi

Vraag gesteld door N. Fejzic op 19 januari 2021

Sinds kort geleden verliest mijn auto vermogen. Een dag weg en dan volgende dag weer volvermogen maar sinds drie dagen bij tanken auto uitgezet getankt en sindsdien permanent vermogen verlies.  Geen brandende lampen en geen schokken. Merkelijk is da ik de turbo niet hoor draaien. Het gaat om een mercedes c klasse w205 1.6 cgi benzinebj 2015 km stand 119000

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Sinds kort is er sprake van nadrukkelijk vermogen verlies bij uw Mercedes C-klasse W205. Er is geen sprake van een storingslampje en lijkt het gebrek nu definitief. De turbo lijkt ook niet meer mee te doen.

Dit zou volgens de ervaringen van de Wegenwacht veroorzaakt kunnen worden doordat de nokkenasverstelling niet werkt. Dat zit ‘m in de sensor die een ‘actuator’ bedient en die moet de nokkenassen verstellen. Mogelijk dat daardoor de auto in een noodloop gaat en ter bescherming de turbo ook buitenspel zet. 

Als het goed is gaat het hier om de M274 motor die redelijk bekend staat om vroegtijdig distributieketting problemen te geven. Ook daar zou een relatie mee kunnen zijn met verkeerde kleptiming als gevolg. En het is niet uitzonderlijk dat desondanks de storingslampjes gewoon uit blijven. Maar dit zijn gezien de verschijnselen de meest verdachte oorzaken. Ik wil benadrukken dat nader onderzoek toch écht de werkelijke toedracht moet uitwijzen. Voor een definitieve diagnose is een garage bezoek onvermijdelijk, en zou er met uitlezen mogelijk toch een aanwijzing vindbaar moeten zijn in de goede richting.